






– Publicat vineri, 18 aprilie 2025, 12:30 / Actualizat vineri, 18 aprilie 2025 12:34
Bodo/Glimt a devenit joi seară, în urma unei victorii la penalty-uri împotriva celor de la Lazio (1-3, 3-2) pe stadionul Olimpico, prima echipă din Norvegia care va juca o semifinală a competițiilor europene. Acest succes este rezultatul unui proiect bine gândit, desfășurat pe parcursul a 7 ani, care a transformat campioana din Eliteserien în cea mai puternică echipă din Scandinavia.
Povestea progresului european al echipei seamănă cu cea românească a lui Făt-Frumos. Spre deosebire de personajul nostru din folclor, adversara viitoare a lui Tottenham nu a crescut într-un an cât altele în șapte.

În schimb, echipa a investit cu răbdare și determinare în acest proiect durabil. Aceștia au muncit „șapte ani de-acasă”, pentru a urca treptat până la succesul actual.
Eliminarea lui Lazio, câștigătoarea grupei din UEL și o echipă cu șanse de a ajunge în Liga Campionilor, nu este deloc întâmplătoare!
Aceasta este dovada unor investiții strategice, consistente, în întărirea lotului, oferind salarii competitive în Norvegia și asigurând o situație financiară robustă. Astfel, Bodo/Glimt a devenit liderul din Eliteserien, detronând echipa emblematică Rosenborg.
În august 2023, Bodo a eliminat Sepsi după prelungiri!
Privind înapoi la toamna anului 2018, după ce Bodo/Glimt, provenit dintr-un oraș cu o populație similară cu cea a Miercurea Ciuc, a remizat (1-1) cu Rosenborg, se observă o evoluție semnificativă. În sezonul de după promovare, Bodo/Glimt a terminat pe locul 11, acumulând exact jumătate din punctele obținute de echipa din Trondheim, care a revenit din nou pe tron.
Aceasta a marcat începutul ascensiunii echipei din orașul Nordland, care, cu un nume ce se traduce prin „insula rocilor scufundate”, a crescut considerabil. Un an mai târziu, Bodo/Glimt a terminat sezonul pe locul secund, depășind chiar și Rosenborg.
În 2020, Bodo/Glimt a câștigat pentru prima dată titlul, cu un avans considerabil. În cei 108 ani de existență, clubul a obținut doar două Cupe, ultima în 1993. Aceasta a fost începutul unei hegemonii, cu alte trei titluri câștigate în patru sezoane.

Antrenorul Kjetil Knudsen a fost esențial în dezvoltarea echipelor în ultimii șapte ani.
Bodo/Glimt, buget de salarii de 20,8 milioane de euro!
Performanța echipei a fost susținută de sumele investite în club, inclusiv salariile și tranferurile.
Diferența dintre salariile echipei Bodo/Glimt și cele ale Rosenborg s-a accentuat: în 2019, Rosenborg plătea 144 de milioane de coroane (aproximativ 11,5 milioane de euro), în timp ce Bodo/Glimt aloca doar 34 de milioane (2,7 milioane).

Evoluția salariilor o demonstrează: Bodo/Glimt cheltuie anual 260 de milioane de coroane (20,8 milioane de euro), în timp ce Rosenborg alocă 118 milioane (9,4 milioane euro).
Bodo/Glimt a raportat venituri de 48 de milioane în 2024!
Raportul veniturilor realizat a fost surprinzător. Anul trecut, Bodo/Glimt a generat peste 600 de milioane de coroane (48 de milioane de euro), o sumă de peste trei ori mai mare decât rivalul său din Trondheim!
Pentru a menține bugetul de salarii, echipa a acoperit un deficit de 3,5 milioane de euro, reușind să-și păstreze jucătorii de bază fără a fi nevoită să vândă în Europa. Norvegienii au reușit să atragă cele mai bune talente din regiune, oferind cel mai ridicat salariu din Norvegia și Scandinavia pentru un antrenor: 900.000 de euro net anual!
Aceste aspecte le oferă un avantaj competițional echipelor care călăuzesc destinul acestei semifinaliste UEL! Puterea financiară derivă din strategii economice eficiente. Comparând valoarea lotului de selecție, FCSB se află la același nivel valoric, cu căpitanul Darius Olaru fiind mai bine cotat decât stoperul Fredrik Sjovold! Totuși, realitatea este mai complexă decât pare.

Jucătorii lui Bodo/Glimt sărbătoresc succesul realizat pe Olimpico, după o victorie dramatică.
Ceea ce se realizează în Europa reprezintă un aspect vital pentru reputația unui club. De la o eliminare în turul al 3-lea preliminar al Europa League din 2020-2021 (2-3 cu Milan), Bodo/Glimt a reușit să progreseze rapid către o calificare în grupa Conference League!
Bodo/Glimt a administrat un 6-1 Romei lui Jose Mourinho!
Bodo/Glimt a obținut rezultate remarcabile în dubla cu AS Roma, având o victorie covârșitoare pe teren propriu (6-1). De asemenea, pe Olimpico, meciul s-a încheiat la egalitate (2-2). Este de menționat că pe un teren sintetic adversarii întâmpină dificultăți și au suferit multe înfrângeri.
Campioana Norvegiei nu s-a oprit aici. A avansat în sferturile competiției Conference, reîntâlnindu-se cu Roma, de data aceasta suferind o înfrângere categorică (0-4) în Cetatea Eternă, după o victorie anterioară (2-1).
Pentru sezonul 2022-2023, Bodo/Glimt a trecut de trei tururi preliminare și a ajuns în play-off-ul Ligii Campionilor, unde a cedat greu, după prelungiri, în fața lui Dinamo Zagreb. Echipa a retrogradat în Europa League, unde s-a confruntat cu Arsenal, având o înfrângere de 0-4 la general, înainte de a fi eliminată din competiție.

Patrick Berg a fost un căpitan exemplară pe teren, deși a ratat prima lovitură de departajare.
De la 3-2 în prelungiri cu Sepsi, la 3-0 cu deținătoarea Conference!
Criticii se așteptau la un recul, dar acesta s-a dovedit a fi doar o mică retrocedare pentru un nou impuls. Deși nu mai câștigaseră titlul, s-au calificat în Conference și s-au confruntat cu Sepsi în play-off-ul din august!
După un rezultat de 2-2 la Sfântu Gheorghe, covăsnenii au repetat scorul pe teren propriu și au dus meciul în prelungiri, unde un penalty le-a asigurat calificarea în grupă. Acolo, Bodo/Glimt a terminat pe locul 2, după o victorie acasă cu Beșiktaș, având un meci de play-off cu Ajax, în care a cedat tot în extra timp!
Actualul sezon reprezintă un adevărat „explozie”. Plecând din turul doi preliminar, Bodo/Glimt a mers până aproape de grupele Ligii, acestora închizându-le porțile în fața campioanei Serbiei, Steaua Roșie (2-1 pe teren propriu, 0-2 la Belgrad), pe când FCSB a fost eliminată de Sparta Praga în turul al treilea al calificărilor.
În competiția de top, norvegienii au terminat cu același număr de puncte ca echipa roș-albastră (14), dar cu un golaveraj ușor superior (11 față de 9). Dacă echipa antrenată de Charalambous a fost eliminată în „optimi” de Lyon (1-7), Bodo/Glimt a depășit alte două obstacole: pe Olympiakos și pe Lazio!

Jesper Hogh este golgheterul lui Bodo/Glimt în Europa League în acest sezon, având 7 reușite și două în preliminariile Ligii Campionilor.
Bodo avea 5% șanse de semifinale, dar a învins favorita #1!
Deținătoarea Conference, cu care FCSB a terminat la egalitate pe Arena Națională, a suferit o înfrângere drastică în Norvegia (0-3, 2-1 la Atena), după ce anterior întâmpinase dificultăți în fața altor echipe, incluzând FC Porto (2-3).
În ciuda faptului că la începutul competiției Bodo/Glimt era cotată cu doar 5% șanse de a ajunge în semifinală, având o șansă de 24% de a ieși din grupă.
FCSB încasează cu 2,1 ori mai puțini bani decât Bodo/Glimt
Diferența în performanțele sportive se reflectă în rezultatele financiare. FCSB a obținut 12,5 milioane de euro din puncte și bonusuri, excludând veniturile din vânzarea biletelor, în timp ce Bodo/Glimt a strâns deja 26,2 milioane (de 2,1 ori mai mult).
4,2 milioane este recompensa pentru eliminarea lui Lazio la loviturile de departajare! Echipa lui Kjetil Knudsen a utilizat jucători care, în urmă cu aproximativ 600 de zile, se aflau în aceeași echipă cu Sepsi.
7milioane de euro a cheltuit Bodo/Glimt pentru achiziții în acest sezon, iar vânzările au fost de 18,64 milioane, mijlocașul danez Albert Gronbaek fiind transferat la Rennes pentru 15 milioane.
În echipă, în capitala Italiei, sunt câțiva jucători care nu ar putea fi plătiți de nimeni din Superligă: atacantul Kasper Hogh, adus de la Stabaek anul trecut cu doar 700.000 de euro, a devenit golgheterul echipei.
Patrick Berg, readus după 8 luni de la Lens cu 4 milioane de euro. Pentru Hauge, i-a plătit 3,5 milioane lui Eintracht!

Patrick Berg, căpitanul echipei, a fost achiziționat cu 4 milioane, un record pentru un club norvegian, după ce nu a reușit să se adapteze la Ligue 1.
Jens-Petter Hauge, de asemenea, a parcurs un drum lung: vândut la Milan în 2020 pentru 4,8 milioane și readus mai recent de la Eintracht pentru 3,5 milioane.