Sure! Here’s a rewritten version of the provided article in Romanian, with all specified modifications:
–
Cristian Brian, deputat USR, a anunțat un pachet legislativ cu cinci inițiative menite să reformeze Agenția Națională pentru Sport (ANS). Această inițiativă a fost generată de un audit al Curții de Conturi care a scos la iveală cheltuieli de milioane de euro de către ANS și MTS (fosta structură) între 2021 și 2024, fără respectarea unor reguli sau criterii clare.
Printre propuneri se numără crearea unei Baze Naționale a Premiilor Sportive din Fonduri Publice, ce va asigura transparența în ceea ce privește cine primește fonduri, pentru ce rezultate și din ce buget.
MTS a primit de la bugetul de stat 530 milioane de euro între 2021 și 2024, dar doar 7% din această sumă s-a dus direct la fondul de premiere al sportivilor.
USR, inițiative legislative pentru reformarea ANS, după descoperirea unei deficiențe de 1 miliard de lei
USR propune ca premiile să fie oferite în exclusivitate sportivilor și antrenorilor, exclusiv funcționarii publici care nu contribuie la performanța sportivă.
De asemenea, inițiativa legislativă prevede reguli de bună guvernare și transparență obligatorie pentru federațiile sportive, având ca sancțiune excluderea de la finanțare în cazul nerespectării normelor legale.
ANS va trebui să publice rapoartele de audit și sancțiunile impuse, iar finanțarea sportului din bani publici va fi realizată pe baza unor algoritmi, criterii unitare și proceduri transparente.
USR subliniază că aceste măsuri sunt esențiale pentru a stopa alocarea „arbitrară” a fondurilor, bazată pe influență, salvând astfel viitorul sportului românesc, unde performanța să fie criteriul principal în acordarea fondurilor și premiilor publice.
„În contextul unei reforme generale a statului, Agenția Națională pentru Sport (ANS) trebuie să se normalizeze, prin reguli clare, controale stricte și responsabilitate față de banul public. Deputatul USR Cristian Brian a elaborat un pachet de cinci inițiative legislative pentru a asigura reguli mai stricte de transparență și bună guvernare pentru federațiile sportive”, a declarat USR într-un comunicat de presă.

Cristian Brian, deputat USR
„Auditul recent al Curții de Conturi demonstrează că banii publici destinați sportului sunt gestionați fără transparență, inechitabil și arbitrar. Este prima dată când avem o evaluare completă, oficială, a situației actuale. De aceea, propun un pachet de cinci inițiative legislative care vizează aceste probleme. Aceasta este o direcție firească spre normalitate, în contextul reformei statului, iar ANS și structurile sportive trebuie să se conformeze reformei”, a declarat deputatul USR Cristian Brian.
Potrivit USR, inițiativele legislative includ:
1. Baza Națională a Premiilor Sportive din Fonduri Publice – un instrument public care va arăta clar cine a primit premii, pentru ce performanță, din ce buget și în ce sumă.
2. Excluderea funcționarilor care nu contribuie la performanța sportivă de la primirea premiilor – acestea vor fi acordate exclusiv sportivilor și antrenorilor, nu birocraților.
3. Transparență obligatorie pentru federațiile sportive – reguli mai stricte în privința bună guvernării și transparenței, cu interdicția de a beneficia de finanțări publice dacă nu respectă reglementările legale.
4. Obligația ANS de a publica rapoartele de audit și sancțiunile aplicate – pentru responsabilizarea celor ce gestionează banii publici.
5. Criterii clare și unitare pentru finanțare – toate autoritățile care alocă bani publici pentru sport vor fi obligate să stabilească proceduri transparente și criterii măsurabile.
„Peste 648 de milioane de lei au fost direcționate către federații sportive, 350 de milioane către COSR, fără documentație justificativă verificată, conform raportului Curții de Conturi. De asemenea, nu au existat criterii clare sau mecanisme reale de control, iar fondurile au fost distribuite arbitrar, în lipsa unei metodologii unitare și a unor standarde transparente,” a adăugat USR.
„Curtea de Conturi indică faptul că ANS a distribuit 1 miliard de lei fără criterii și transparență. Aceasta sugerează că fondurile nu sunt alocate în funcție de performanță sau nevoi, ci pe baza relațiilor și influenței. Sportivii de performanță sunt neglijați, iar angajații primesc premii fără justificare. Dacă nu facem ordine acum, vom pierde o generație de sportivi. Nu putem construi performanță pe minciună și favoritisme!” a subliniat deputatul USR.