Între plecare și revenire, tânărul antrenor nu a reușit să obțină rezultate semnificative, dar există speranțe, susținute de declarațiile din birouri: în Bănie se dorește din nou să se câștige titlul!
- Ce provocări îl așteaptă pe Rădoi în întoarcerea sa la Craiova?
Provocarea #1: apropierea de lider înainte de play-off
Asemenea verii din 2022, fostul căpitan al echipei ajunge la Universitatea Craiova „direct în mijlocul acțiunii”, fără a se ocupa de pregătirea de iarnă și chemat de Mihai Rotaru pentru a corecta ceea ce patronul a considerat a fi greșelile lui Gâlcă.
Se pune din nou accentul pe ideea că sosirea unui nou antrenor ar trebui să genereze o reacție pozitivă în vestiar și să aducă puncte rapid, exact ce are nevoie Oltenia în următoarele etape ale sezonului. Rădoi vine înaintea etapei a 24-a, preia o echipă cu un stil de joc ofensiv, părea să aibă un avantaj din acest punct de vedere și începe cu un minus de cinci puncte față de FCSB și Universitatea Cluj.
Prima provocare? Mirel trebuie să valorifice programul accesibil din următoarele etape, să asigure calificarea în play-off (Craiova având doar un punct peste locurile șase și șapte) și să obțină victoriile necesare pentru a se poziționa cât mai aproape de prima poziție la finalul sezonului regular.
Se începe cu Poli Iași și U Cluj acasă, continuând cu Unirea Slobozia (deplasare), Oțelul Galați (acasă), FC Botoșani (deplasare), Farul (acasă) și FCSB (deplasare). Pe scurt, meciuri favorabile, majoritatea cu adversari de la care poate obține puncte în vreme ce îmbunătățește strategia de joc.
Provocarea #2: Craiova trebuie să (re)învățe să câștige
Al doilea obiectiv pe lângă implicarea activă în cursa pentru titlu, prima de la mandatul lui Bergodi, este legat de Cupa României, unde Universitatea Craiova s-a recuperat după înfrângerea cu Metalul Buzău și s-a calificat în sferturile de finală, unde se va confrunta cu CFR Cluj.
Experiența sezonului anterior, când locurile pentru competițiile europene au venit tardiv, doar datorită ratării unui penalty de către Dan Nistor pentru U Cluj, face ca trofeul Cupei României să devină o țintă și mai importantă pentru olteni. Nu este doar o soluție de urgență, ci și o modalitate prin care conducerea și jucătorii pot justifica așteptările fanilor în cazul în care titlul devine inabordabil. De asemenea, oferă un drum mai facil către grupele Conference League, prin Europa League.
Cupa va avea și o semnificație emoțională. Rotaru a câștigat acest trofeu de două ori de când a venit în Bănie (2018 și 2021), dar vara aceasta se vor împlini patru ani de la ultimul trofeu, o perioadă lungă pentru un club care își propune mereu obiective mari la începutul fiecărui sezon. În același timp, câștigarea unui trofeu cu Craiova ar putea să reprezinte un punct de cotitură în cariera lui Rădoi, care în luna iunie va împlini zece ani de antrenorat fără a avea o medalie pe palmares!
Provocarea #3: găsirea rapidă a atacantului potrivit
Recunoscut ca un susținător al fotbalului ofensiv, Mirel va prelua „moștenirea” lui Gâlcă și se va adapta rapid. Are oportunitatea de a urma un tehnician care pune accentul pe atac, dar este necesar să găsească un atacant eficace.
Indiferent dacă va schimba sistemul sau va continua pe calea lui Gâlcă, Rădoi trebuie să revitalizeze nou-veniții Lukic și Koljic, care au avut prestații dezamăgitoare și sunt criticați pentru insuccesele din acest sezon. Deși Koljic a fost pregătit și în precedenta aventură în Oltenia, Lukic trebuie să recâștige încrederea după un început dezamăgitor în echipamentul „leilor”.
În plus, față de Gâlcă, Rădoi va avea la dispoziție și o a treia opțiune: brazilianul Alisson Safira (29 de ani), atacant adus din Portugalia la sugestia lui Mario Felgueiras, tocmai pentru a rezolva problemele din centrul atacului. Aici Rădoi trebuie să intervină decisiv, să reducă timpul de adaptare și să prezinte unui public entuziast un atacant de care aceștia să fie siguri.
Provocarea #4: transformarea lui Baiaram
În ceea ce privește obiectivele pe termen mediu și lung, Rădoi, cunoscut pentru abilitatea sa de a dezvolta tineri jucători în urma parcursului său remarcabil de la EURO 2019 U21, va colabora din nou cu Ștefan Baiaram (22 de ani), un atacant care pare pregătit pentru un transfer important în afaceri externe.
Politica lui Mihai Rotaru se axează pe vânzarea jucătorilor și obținerea de milioane de euro, având exemple de succes precum Mitriță, Ivan, Mihăilă sau Cicâldău, o temă pe care Rădoi o va descoperi cu siguranță. Această direcție este întărită de evoluțiile foarte bune ale lui Baiaram în acest sezon.
Atacantul, jucător de bandă dreaptă, are o carieră promițătoare, având 179 de meciuri pentru „juveți” până la doar 22 de ani, se pregătește pentru un Campionat European de Tineret în Slovacia (martie 2025), iar un progres sub îndrumarea lui Rădoi este esențial pentru a-i crește șansele de transfer. Este un sezon bun, cu șapte goluri marcate până acum, iar o și mai bună cifră ar putea facilita o mutare care să-i convină lui Rotaru.