Rayo Vallecano a obținut o victorie clară împotriva lui Neman Grodno în returul play-off-ului (4-0, 1-0 în prima manșă). Cu toate acestea, au fost probleme marcată de deciziile arbitrilor din cabina VAR.
Dacă nu ar fi fost incidentele șocante din cabina VAR, meciul Rayo – Neman Grodno (4-0, după 1-0 în tur) ar fi fost menționat doar pentru revenirea clubului lui Andrei Rațiu în Europa după 25 de ani. Totuși, în urma evenimentului din finalul primei reprize, meciul merită o analiză detaliată din partea Comisiei de Arbitraj a UEFA.
Gol anulat și validat după revizuirea VAR
În minutul 43, la scorul de 0-0, Camello a marcat după o acțiune a lui Pacha Espino pe flancul stâng. Asistentul a ridicat steagul semnalizând ofsaid, iar golul a fost anulat. În camera VAR, faza a fost revizuită, iar „centralul” Pignard a fost instruit să confirme reușita lui Rayo, ceea ce a și făcut.
stadionul a reacționat entuziast, Rațiu (rezervă neutilizată) s-a bucurat alături de coechipieri, care s-au grăbit să-l felicite pe marcator. Totuși, după ce a arătat spre centrul terenului pentru a valida golul, Pignard a repetat gestul de a se consulta din nou cu VAR, lăsând jucătorii și fanii în confuzie.
Decizia finală a lui Pignard de a anula golul după o nouă analiză VAR
Ca urmare, „centralul” a convocat căpitanii celor două echipe pentru a le explica situația și a anulat golul marcat de Rayo Vallecano. „O situație fără precedent, o dublă analiză care l-a înfuriat pe portarul Batalla, care s-a dus la al patrulea arbitru, dar nu a avut succes. Golul lui Camello a fost șters de pe tabela de scor”, se menționează într-un raport al mass-media.
Echipa lui Rațiu a avut o evoluție impresionantă în ultimele 30 de minute ale partidei. Garcia a realizat o „dublă”, iar Camello și De Frutos au dus scorul la 4-0, 5-0 la general, iar la final a avut loc o adevărată sărbătoare. Rayo va juca din nou în competițiile europene, în Conference League, după o așteptare de 25 de ani.