După 16 ani, belgienii se pregătesc să renunțe la formatul competițional cu play-off și play-out, model care a influențat și Superliga, în momentul implementării unui sistem similar, în sezonul 2015-2016.
Începând din sezonul 2009-2010, ca urmare a scăderii numărului de echipe din prima ligă belgiană, de la 18 la 16, s-a adoptat un sistem cu totul diferit pentru acea perioadă.
De atunci, la finalul sezonului regulat, care constă în 30 de etape, echipele sunt împărțite în 3 diverse play-off-uri și play-out-uri, suferind câteva modificări de-a lungul timpului. Sistemul actual este structurat astfel:
-
pentru campionat: primele șase echipe concurează într-un sistem tur-retur, punctele fiind înjumătățite, similar cu modelul din Superligă. În sezonul precedent, Club Brugge a obținut titlul, urmată de Royal Union, Anderlecht, Cercle Brugge, Genk și Royal Antwerp.
-
pentru cupele europene: următoarele șase echipe participă la un play-off pentru Conference League, cu punctele înjumătățite, în format tur-retur; echipa câștigătoare dispută un baraj cu a cincea clasată din play-off-ul de campionat. Anul trecut, Genk a câștigat acest play-off, dar a fost învinsă de Gent în baraj.
-
pentru retrogradare: ultimele patru echipe se confruntă într-un sistem tur-retur. Ultimele două echipe clasate retrogradează direct, iar penultima joacă un baraj cu câștigătoarea play-off-ului din Challenger Pro, al doilea eșalon din Belgia, disputat între locurile 3-6.
„Play-off-urile, iubite de unii, detestate de alții, vor dispărea”
„Ignorați toate propunerile complicate din ultimele luni. Înainte de votul pentru noul format al competiției, se pare că se va opta pentru un sistem clasic, cu 18 echipe, fără play-off-uri. În prezent, o singură echipă va retrograda din primul eșalon.
Au fost prezentate mai multe formate complexe pentru viitorul fotbalului belgian, dar, după ultima ședință, o soluție tradițională a câștigat rapid susținere: 18 echipe, fără play-off-uri, cu echipa de pe locul 1 la finalul celor 34 de etape declarată campioană, iar ultimele două retrogradând. Vor exista mai puține meciuri, oferind astfel mai mult timp pentru ajustarea calendarului în funcție de competițiile europene.
După ani întregi, play-off-urile, apreciate de unii pentru intensitate, detestate de alții, vor fi eliminate, într-o întorsătură de situație pe care puțini o anticipau. Votul oficial va avea loc joi, în cadrul Adunării Generale. Propunerea necesită două treimi din voturi pentru a fi aprobată”, au transmis surse de încredere.