Sure! Here’s a rewritten version of the article in Romanian that maintains the original images but removes all URLs, anchor links, author data, and timestamps:
–
Donald Trump, președintele SUA, a anunțat o reducere a taxelor pentru industria auto, inclusiv pentru credite și importul de piese și materiale, ca răspuns la solicitările companiilor de profil. Taxele în vigoare de 25% încă din începutul lunii aprilie vor fi diminuate temporar.
Companiile auto vor beneficia de o compensație de 3,75% din prețul recomandat pentru fiecare autoturism fabricat în SUA, până în aprilie 2026. După această dată, procentul va fi redus la 2,5%, valabil până pe 30 aprilie 2027.
De asemenea, vehiculele și piesele care fac obiectul acestor taxe nu vor mai fi supuse altor impozite impuse de Trump, inclusiv celor de 25% aplicate mărfurilor din Canada și Mexic, precum și pe oțel și aluminiu.
Cu toate acestea, un oficial de la Casa Albă a menționat că firmele chineze nu vor beneficia de scutiri, continuând să fie supuse tarifelor de cel puțin 145%, pe lângă alte taxe.
Reducerea taxelor pe domeniul auto reprezintă o acțiune recentă a administrației de la Washington, menită să demonstreze flexibilitate în privința tarifelor, pe un subiect ce a generat dezechilibre în piețele financiare, provocând incertitudine în mediul de afaceri internațional și temeri de o încetinire economică bruscă.

Donald Trump
Creșterea economică a SUA – în declin
Primul raport trimestrial referitor la produsul intern brut al SUA va reflecta, cel mai probabil, o influență semnificativă a tarifelor, în principal datorită unei creșteri-record a importurilor, pe măsură ce companiile și consumatorii au început să achiziționeze bunuri străine pentru a evita noile taxe.
Conform unui sondaj realizat de economiști, se estimează că economia SUA a crescut cu o rată anuală de doar 0,3%, în scădere de la 2,4% înregistrate în ultimele trei luni ale anului 2024.
„Producătorii de automobile urmăresc cu atenție orice scutire de taxe, dar volatilitatea financiară persistă alături de incertitudinea în politica comercială. După cum s-a observat, aceste taxe pot fi modificate rapid”, a declarat un expert din domeniu.
Într-o scrisoare redactată de reprezentanți ai marilor companii auto, s-a subliniat: „Majoritatea furnizorilor din industria auto nu dispun de capitalul necesar pentru a face față unei creșteri bruște a impunerilor fiscale.
Mulți dintre aceștia se află deja în dificultate și se pot confrunta cu oprirea producției, concedieri sau chiar faliment. Este suficient ca un singur furnizor să intre în faliment pentru a duce la oprirea liniei de producție a unui constructor de automobile.”