


Horațiu Feșnic (35 de ani) a început cariera la juniorii lui U Cluj, continuând la CFR. A evoluat la Universitate până la 14 ani, iar apoi cu echipa a doua a CFR-ului până în 2005. După aceea, a trecut la arbitraj, iar fiecare delegare în Superligă a fost primită cu oarecare îngrijorare.
Astăzi, la Cheile Grădiștei, arbitrii din Superligă au susținut testele fizice pentru noul sezon competițional, după ce recent au dat și proba teoretică. După această etapă, mai mulți „centrali” au avut ocazia de a discuta cu presa, inclusiv cu Gazeta Sporturilor, prezentă în „cantonamentul” arbitrilor, inclusiv Horațiu Feșnic.

VIDEO. Horațiu Feșnic: „Întotdeauna avem loc de mai bine!”
– Horațiu, cum te simți? După vacanță au început testele, urmează un nou sezon de Superligă, cum îl percepi?
– Suntem bine, mulțumim. Ne pregătim pentru noul sezon și așteptăm cu nerăbdare startul competiției de Liga 1.
– Trebuie să aplicați o nouă regulă din prima etapă, „Regula celor 8 secunde” pentru portari.
– Nu cred că va fi dificil. Odată ce ne va deveni obicei, sunt sigur că ne vom adapta repede la noua regulă.
– Cum te simți înainte de sezonul nou? Ce poți să ne spui despre potențialul tău și ceea ce ai vrea să îmbunătățești?
– Sunt pregătit din toate perspectivele. Am avut testări teoretice și fizice, precum și testul video. Cred că ne-am descurcat bine. Desigur, mereu avem loc de mai bine, dar consider că suntem în condiții optime pentru a începe noul sezon.
„Nu cred că sunt eu în măsură să le dau sfaturi jucătorilor”
– Care a fost cel mai dificil moment din sezonul trecut pentru tine?
– Nu consider că a existat un moment greu. Am avut multe meciuri, iar din perspectiva mea și a Comisiei, am îndeplinit sarcinile cât mai bine. Nu am întâmpinat dificultăți.
– Dar ai avut meciuri frumoase?
– Multe meciuri au fost frumoase. Am avut chiar și ocazia să particip la un meci în Champions League, lucru de care sunt mândru.

Horațiu Feșnic
– Dacă ai putea să le oferi jucătorilor un sfat, care ar fi acela?
– Nu mă consider în poziția de a le da sfaturi. Ei știu bine cum să facă meseria lor. Este important să ne bucurăm de fotbal. La fel cum noi ne pregătim pentru sezonul viitor, sunt convins că și ei se pregătesc. Sperăm să avem un fotbal de calitate și un arbitraj pe măsură.
„Am jucat la U Cluj și CFR! Am încercat să reprezint cele mai bune echipe”
– Când te gândești la fotbalul românesc, există ceva ce te neliniștește și ai dori să se schimbe?
– Se întâmplă adesea ca timpul de joc să fie afectat. Însă, cu noile reguli, acestea vor deveni din ce în ce mai puțin frecvente, mai ales în ceea ce îi privește pe portari când au mingea.
– Mă refeream și la ceea ce se întâmplă în exteriorul stadionului!
– Nu…
– Nu te deranjează că, deși ai atins un nivel foarte bun, acel șablon se menține atunci când ești delegat la anumite meciuri?
– Dacă este luat în considerare, am început la Universitatea Cluj, apoi am evoluat la CFR Cluj. Am încercat să joc în cele mai bune echipe, iar în arbitraj, vreau să ating cele mai înalte standarde. Așadar, mereu am avut obiective ambițioase.
„Suntem persoane puternice și nu ne afectează presiunea”
– Te afectează criticile patronilor înainte de meciuri sau presiunea care se pune pe voi?
– Consider că atât eu, cât și colegii mei, suntem persoane puternice și aceste lucruri nu ne influențează. Puteți observa acest lucru din performanțele noastre. Indiferent de echipele pe care le-am arbitrat, ne-am realizat sarcinile cât mai bine.
– Credeți că veți putea implementa sfaturile lui Kyros Vassaras, pentru un joc mai cursiv și un timp de joc mai extins?
– Trebuie să știți că nu depinde numai de noi. Calitatea jucătorilor și modul în care înțeleg jocul contează foarte mult. Nu ține doar de arbitru.
– Ce îți dorești pe plan personal pentru acest sezon?
– În primul rând, sănătate atât pentru mine, cât și pentru colegii mei, și să ne bucurăm de fotbal. Să încercăm să fim mai uniți, să colaborăm mai bine cu jucătorii și antrenorii, pentru a obține rezultatele dorite.