



FC Player este o academie înființată în 2017, avându-l ca fondator pe Octavian Marin, un fost impresar și scouter la Dinamo. Academia își desfășoară activitatea la Copăceni și reunește peste 130 de jucători legitimați, având echipe ce variază de la U17 până la grupele de inițiere, incluzând copii cu vârste de 5-6 ani.
- Grupa inaugurală a FC Player a fost cea din 2008, care a devenit acum echipa U17, cea mai importantă formație a academiei. În sezonul trecut, aceasta a fost câștigătoarea Cupei Naționale la U17, având victorii zdrobitoare, inclusiv 18-1 contra ACS FC Dinamo și 7-1 împotriva FCSB. În prezent, echipa U17 joacă în campionatul de U19, ocupând locul doi.
- Datorită neîndeplinirii unor criterii de clasificare stabilite de FRF, Academia FC Player participă la campionatele naționale, nu în competițiile de elită. Marin subliniază că există mult subiectivism în aceste clasificări, afirmând că, valoric, echipa ar fi în primele 3-4 la nivel de elită.
- Marin compară nivelul actual al fotbalului românesc cu standardul pe care Academia Hagi l-a impus în ultimii 15 ani, menționând influența acestora asupra fotbalului din România.
- FC Player a reușit să transfere doi jucători în străinătate, Tudor Cocu și Ștefan Amarandei, Marin estimând că Tudor ar putea stabili un record pentru un jucător de 16 ani în România.
- Octavian Marin a afirmat că un junior de la academia sa a fost inclus pe lista României U17, dar a fost respins de cineva din Federație. El evidențiază importanța diferitelor academii din străinătate și diferențele de civilizație în formarea jucătorilor.
- În octombrie, FC Player a fost eliminat la „masa verde” de „Dinamo Badea” pentru utilizarea unor jucători prea tineri, ceea ce ridică întrebări asupra modului în care îl motivează pe antrenor să comunice cu copiii despre această situație.

VIDEO INTEGRAL. Interviu cu Octavian Marin, fondatorul academiei FC Player: „De ce nu facem pasul următor? Pentru că ne lipsește civilizația”
– Ați câștigat Cupa României la U17 sezonul trecut. Considerați că sunteți cei mai buni în România la această categorie de vârstă?
– De fapt, noi eram U16; toți jucătorii erau cu un an mai mici. A fost o finală dificilă împotriva echipei din Șelimbăr, care avea jucători cu experiență în Liga 2. Meciul s-a terminat 4-3, iar speranțele noastre sunt să câștigăm din nou Cupa în acest an.
– Pe ce loc vă clasați acum în România?
– Este complicat. Mulți dintre criteriile de clasificare impuse de FRF nu le putem îndeplini. O academie recent înființată nu poate avea rezultate istorice, iar noi deținem doar doi ani de activitate.
– În clasificarea FRF, ce poziție ocupați în acest moment?
– Pe 84. Nu sunt de acord cu această poziționare, deși o respect. Este mult subiectivism.
– La U17 și U19, sunteți în fruntea clasamentului național?
– Suntem pe locul 2 la ambele categorii, cu un meci pierdut la „masa verde” la U19. Este important de menționat că nu ne concentrăm pe rezultate.
– Nu jucați în ligile de elită.
– Există două divizii: elită și campionat național. Clasificarea nu se face pe baza valorii, ci pe criterii de infrastructură și evaluarea academiilor. Considerăm că valoric am fi în primele 3-4 academii.
– Cum vedeți evoluția lacunelor în următorii ani?
– E nevoie să sacrificăm până la 10 generații pentru a acumula punctele necesare pentru a ajunge să avem rezultate istorice. Orice academie care începe de la zero trebuie să facă acest sacrificiu.
„Nu mai afișăm rezultatele, sunt scoruri prea dezechilibrate”
– Ați menționat că v-ați concentrat mai mult pe grupa de 2008.
– Am investit resurse considerabile în această grupă, atât în dezvoltarea lor cât și în celelalte grupe. Experiențele acumulate au fost utilizate în beneficiul tuturor echipelor.
– Am observat că pe pagina de Facebook a clubului nu veți mai afișa rezultatele meciurilor.
– Am decis să nu mai publicăm rezultatele, deoarece erau adesea dezechilibrate. Aceasta nu este benefică pentru noi sau pentru adversari.
– Ați punctat importanța dezvoltării jucătorilor mai mult decât rezultatele.
– Acesta este obiectivul nostru principal. Preferăm să jucăm meciuri echilibrate, având în vedere că am jucat la categorii superioare pentru a ne extinde limitele.
– Academia dumneavoastră a avut rezultate impresionante precum 18-1 cu ACS FC Dinamo și 7-1 cu FCSB.
– Aceste victorii sunt irelevante. Prefer să am meciuri competitive decât scoruri atât de dezechilibrate.
– Și răspunsul cluburilor atunci când ați propus aceste meciuri?
– Academia Hagi a refuzat de câteva ori invitațiile noastre, invocând agenda încărcată.
– Totuși, Academia Hagi a generat jucători buni, care joacă la nivel înalt.
– Este adevărat, dar nivelul lor influențează și fotbalul românesc.
– Se observă îmbunătățiri la loturile naționale.
– Da, dar fotbalul românesc are potențial. Totuși, cel mai des, foarte puțini copii ajung la nivel de performanță. Trebuie îmbunătățit procesul de selecție și formare.
– Care e situația stadioanelor din România în comparație cu cele din alte țări?
– Există o mare diferență în civilizație și comportament pe stadioane.

FC Player a reușit să transfere jucători în străinătate
– Ați stabilit colaborări cu echipe din afară?
– Da, în această perioadă ne concentrăm pe a face parteneriate cu cluburi externe pentru a ne promova jucătorii care ajung la finalul junioratului. Recent am vizitat academii din Belgia, Olanda, Danemarca și Suedia.
– Ce v-a impresionat cel mai mult?
– M-am interesat de modul în care aceste academii funcționează și pe ce se concentrează. Standard Liege are o infrastructură foarte bine pusă la punct, având cel mai mare buget anual pentru academie din toate cele vizitate.
„În România nu există civilizație. Șucu a eșuat”
– Ce fac nordicii atât de bine?
– Au o infrastructură superbă și o comunitate implicată foarte mult în fotbal. La meciuri, oamenii vin cu mult înainte pentru a se bucura de atmosfera de dinainte de joc.
– Situația este diferită pe stadioanele din România?
– Pe stadioanele noastre se observă mult comportament neadecvat, care afectează negativ imaginea fotbalului.
– De ce marile firme nu se asociază cu fotbalul românesc?
– Imaginea pe care o transmit nu este pozitivă. Marile companii ezită să se asocieze cu cluburile de fotbal din cauza atmosferei.
– Ce părere aveți despre Dan Șucu?
– Șucu a încercat să îmbunătățească lucrurile, dar se confruntă cu multe obstacole. El are principii occidentale, dar sistemul îl resimte și îl îngreunează.
– De ce spuneți că a eșuat?
– Se observă o influență a tribunei în deciziile echipei, ceea ce trebuie să schimbe.
Cauza lipsei rezultatelor în fotbalul românesc este dată de refuzul publicului de a merge la meciuri, deoarece atmosfera nu este plăcută.
„Transferul lui Tudor ar putea stabili un record în România pentru un jucător de 16 ani”
– Ați reușit transferurile pentru doi jucători în străinătate.
– Anul trecut, generația noastră a atins 16 ani și a fost prima oportunitate de transfer. Noi am transferat pe Tudor Cocu la Horsens, în Danemarca, și pe Ștefan Amarandei la Sampdoria Geneva.

Tudor Cocu (stânga) joacă în Danemarca, iar Ștefan Amarandei (dreapta) este mijlocaș central la Sampdoria.
– Ce sume sunt implicate în transferuri?
– Din păcate, sunt clauze confidențiale. Dar cred că Tudor ar putea stabili un record pentru un jucător de 16 ani.
– Care este situația compensațiilor de formare în România?
– În România, compensațiile sunt ridicol de mici comparativ cu cele din alte țări. Asta afectează financiar dezvoltarea academiilor.
Aș prefera să promovez jucătorii între 16 și 18 ani în străinătate. Dacă nu reușesc, la 18 ani pot pleca oricând.
– Cum ați evalua potențialul jucătorilor transferați?
– Ștefan, un jucător de 1,84m, prezintă calități tehnice excelente și o combinație de forță și tehnică. Este încă în dezvoltare. Sampdoria l-a ales ca proiect important.
– Ce ne puteți spune despre Tudor Cocu?
– Un stoper puternic, cu o inteligență rară, care face diferența pe teren. Este un olimpic la matematică și a fost bine apreciat în Danemarca.
Academiile din România se concentrează prea mult pe un singur jucător, uitând că succesul vine din echipă.
„Am avut un junior pe lista României U17, dar a fost respins”
– Ați menționat anterior lipsa juniorilor în echipele naționale.
– Din păcate, nu avem juniori pe listele naționale și explicăm lipsa comunicării și conectivității cu FRF. Am aflat că un jucător de la noi a fost trecut pe lista echipei U17, dar din motive necunoscute nu a fost selectat. Aceasta a creat frustrare atât pentru copil cât și pentru părinți.
– De ce credeți că s-ar întâmpla așa ceva?
– Cred că am fost excluși din „familia” fotbalului românesc. Nu există o comunicare reală între noi și FRF.
– Ce obstacole întâmpină antrenorii români?
– Se confruntă cu lipsa cursurilor de formare și cu competiția acerbă, ceea ce face dificil progresul carierei lor.
– Ați făcut cereri de a participa în competiții mai echilibrate?
– S-au făcut, dar nu s-au primit răspunsuri. Criteriile de selecție sunt neclare.
– Comentarii asupra stilului de joc al echipei U17?
– Au fost meciuri în care stilul de joc s-a concentrat mai mult pe rezultate, în detrimentul dezvoltării jucătorilor.
– Cum a fost experiența cu ACS FC Dinamo în Cupa României?
– Am câștigat pe teren, dar din păcate am fost excluși de la competiție din cauză că am folosit jucători cu vârste prea mici.
– Deci a fost o experiență frustrantă?
– A fost dezamăgitor, dar aceste reguli sunt parte integrantă a competiției. Situația este incomodă pentru noi, având în vedere că echipa de U17 a învins pe teren.
Au fost tatonări din partea multor cluburi din România pentru colaborări. Noi lecțional discutăm despre parteneriate pe termen lung.
– Cum vedeți viitorul proiectului FC Player în următorii 10 ani?
– Depindem foarte mult de succesul generațiilor noastre de început. Dacă vom reuși să generăm venituri prin primii jucători, academia ar putea deveni un model pentru alte academii din România.