

Gazeta Sporturilor a dialogat cu omul de afaceri care produce echipamente pentru industria petrolieră pentru a afla ce l-a determinat să facă anunțul și cum ar putea fi salvat Ceahlăul.

12.000 de oameni în eșaloanele inferioare
– Bună ziua!
– Bună ziua!
– După patru ani și jumătate de fotbal, ați ajuns la capătul răbdării?
– Au trecut deja aproape cinci ani? Nu-mi dau seama cum a trecut timpul! Îmi amintesc cu emoție de momentul în care am preluat clubul, în Liga a III-a, parcă retrăiam anii copilăriei când parcurgeam zilnic 30 de kilometri pentru a juca la juniorii lui Ceahlăul. De aceea, nu am renunțat nici după dezamăgirea ratării promovării în Liga 2 în primul meu sezon. Am reușit promovarea în anii următori, când am lucrat în liniște, fără promisiuni. Am realizat o promovare considerabilă, am adus în jur de 12.000 de spectatori la stadion și am avut clasări onorabile în Liga a II-a. Dar satisfacțiile sunt umbrite de lipsa ajutoarelor în demersurile de a face ceva benefic pentru oraș și pentru copii, motiv pentru care am anunțat că în două luni mă retrag.
Primăria a alocat doar 24.000 de euro
– Având în vedere că bugetul la Liga a III-a este între 500.000 și un milion de euro pe an, iar la Liga a II-a depășește un milion pentru menținere, ați investit mai mult de 3 milioane de euro în fotbal.
– (n.r. – zâmbind) Să nu afle soția. Nu vreau să spun cifre exacte, dar cheltuielile au fost considerabile.
– Ce v-a determinat să vă retrageți?
– De când m-am implicat în revitalizarea fotbalului nemțean, am primit promisiuni că Ceahlăul, nu eu, va fi sprijinit. Din păcate, am obținut anual doar circa 10% din buget din surse externe. Autoritățile locale au promis ajutoare constante, dar Ceahlăul a primit în acest an doar 120.000 de lei, ceea ce reprezintă 24.000 de euro. Promisa primă de promovare de 200.000 de lei nu a fost acordată. În țară s-au alocat milioane pentru sport, un sector esențial al societății. De exemplu, la Bistrița s-au alocat 7 milioane de euro anul trecut, lucru de apreciat!
Răzvan Burleanu e așteptat la Piatra Neamț
– Ce explicații ați primit?
– Domnul primar și domnul președinte al Consiliului Județean au fost proactivi, dar nu au reușit să convingă structurile subordonate. Datorită fostului club, au rezultat condamnări și popriri de salarii, iar fiecare angajat public interpretează strict regulile, fără a aloca fonduri pentru fotbal. Chiar și acum, clubul este o societate non-profit, nu un SA, cum era vechiul Ceahlăul. Astfel, l-am invitat pe domnul președinte al Federației, Răzvan Burleanu, să vină la Piatra Neamț pentru a explica personal că fotbalul poate beneficia de sprijin legal. Domnia sa va veni pe 16 iulie, o ocazie crucială pentru a continua activitatea.
– Ce ar putea să vă determine să continuați?
– Decizia de a mă retrage ca finanțator este fermă. Dacă voi primi 4-500.000 de euro din alte surse pentru un sezon, voi continua și eu ca sponsor. Un buget decent pentru Liga a II-a este între 1 și 1.5 milioane euro, iar pentru promovare sunt necesari între 2 și 2.5 milioane.

Kamil Wiktorski a semnat prelungirea contractului cu Ceahlăul.
Între desființare și Superliga
– Și dacă autoritățile locale nu vor schimba poziția?
– Sper ca măcar în ultimul moment să se schimbe ceva. Ca plan de rezervă, caut să atrag fonduri private, având în curs discuții cu un om de afaceri influent din Neamț. Ideal ar fi ca și el și Primăria să vină în sprijin. În aceste condiții, voi continua ca sponsor și vom putea încerca promovarea în Superliga în următorul an.
– Ce faceți până la clarificarea situației?
– Am redus la minim cheltuielile, de aceea nu am prelungit colaborarea cu antrenorul, dar voi asigura toate condițiile necesare pregătirii sezonului ce urmează în august. Sper ca până la sfârșitul lunii viitoare, înainte de a mai investi în echipă, situația să se clarifice.