


–
Mirel Rădoi (44 de ani) s-a alăturat din nou Universității Craiova și totul a decurs excelent în luna martie. Antrenorul a fost desemnat „Antrenorul lunii martie” în urma a trei victorii în patru meciuri, iar visul de a aduce titlul în Bănie este mai aproape ca niciodată.
„Este antrenorul care știe ce înseamnă Universitatea!”. Așa l-a descris patronul Mihai Rotaru pe Rădoi, după victoria impresionantă cu Rapid. În ultima lună, echipa lui Mirel a învins Farul (1-0), Universitatea Cluj (3-0) și Rapid (2-1), terminând luna pe prima poziție în clasamentul Superligii.
Mirel Rădoi: „Încerc să-mi mențin echilibrul și să adun cât mai multe lucruri în interior fără ca jucătorii să le observe”
– Domnule Rădoi, felicitări pentru titlul de antrenor al lunii martie! O lună excepțională pentru Universitatea Craiova, cum a fost aceasta?
– Vă mulțumesc! Este un premiu pe care trebuie să-l împărtășesc cu jucătorii și staff-ul meu. Este o mândrie și o recunoaștere a muncii depuse și a rezultatelor obținute. Acest lucru ne obligă să ne menținem la același nivel și în viitor.
– Trei victorii din patru, lideri în clasamentul Superligii, care a fost cel mai dificil aspect în această perioadă?
– Pfff! Cred că a fost timpul foarte scurt în care a trebuit să punem la punct toate detaliile pentru aceste meciuri. Dar am fost ajutat de sacrificiul băieților din staff. Am petrecut perioade îndelungate în cantonamente, cu ședințe și antrenamente intense. Cel mai dificil moment a fost partida cu Rapid.
„Avem un obiectiv și vom vedea după primele șase etape unde ne situăm”
– Publicul apreciază Universitatea Craiova ca fiind o echipă robustă, cu un joc bun, iar revenirea dumneavoastră a fost o surpriză. S-au schimbat multe la Universitatea în ultima perioadă?
– Nu cred! Au jucat 4-2-3-1 în multe meciuri în acest sezon, au avut partide cu Costel Gâlcă în care au utilizat 4-3-3. Chiar și în meciul de acasă cu CFR Cluj s-a jucat 4-3-3. Am schimbat doar câteva aspecte, modulo a rămas același. Am încercat să le oferim jucătorilor un impuls mental și mai multă încredere. În esență, valoarea pe care o au acum a fost aceeași și anterior.
– Universitatea se apropie de titlul de campioană. Ați menționat că nu este bine să vă concentrați asupra asta. Este mai complicat să gestionați această situație?
– V-aș contrazice, nu suntem aproape, ci departe, având doar două victorii. Suntem momentan pe acea poziție. Așa cum am stabilit cu băieții, avem un obiectiv și vom evalua situația după primele șase etape. Apoi, în funcție de clasament și punctele acumulate, ne vom stabili un obiectiv clar pentru ultimele patru meciuri. Până atunci, ne concentrăm pe fiecare meci în parte și nu ne gândim la campionat.
„Acum gândim la nivel de echipă, iar puțini se concentrează pe individ”
– Simțiți o presiune legată de prima poziție și de câștigarea campionatului în vestiar?
– Sincer, nu! O consider ca un stimul și o motivație suplimentară. Atmosfera din vestiar este foarte bună, iar presiunea se resimte în biroul staff-ului. Acolo se simte mai intens.
– Este, de asemenea, o motivație suplimentară și pentru jucători să devină campioni ai României!
– Cred că, în prezent, gândim la nivel de ansamblu și puțini se concentrează pe aspecte individuale. În acest moment, toți ne concentrăm pe un singur obiectiv: acela de a câștiga următorul meci.
– Cum se comportă Mirel Rădoi în biroul de antrenor? Se izolează de tot ce vine din exterior? Sau cum sunteți?
– Încercăm, dar nu poți să te izolezi complet! Există multe informații externe care pot fi utile. De la un simplu interviu cu un contracandidat, poți obține detalii care pot face diferența în timpul unui meci. Ne înconjurăm de informații și de tactică, acesta este volumul de muncă al fiecărui staff. Nu cred că facem ceva deosebit, poate doar că muncim puțin mai mult.
Din păcate, la meciul cu FCSB nu am reușit să aplicăm ceea ce am pregătit. Au fost foarte abili, probabil de aceea au reușit un parcurs bun în cupele europene. Au acumulat experiență și se adaptează ușor la orice tactică pregătită de adversar.
„Încerc să fiu mai echilibrat decât în mandatul anterior”
– Comparativ cu prima experiență la Craiova, cum vă percepeți acum? Ce ați învățat în această perioadă?
– În comparație cu trecutul, am găsit un lot mult mai echilibrat, iar organizarea este mult mai bine stabilită decât acum doi ani și jumătate. Fiecare știe exact ce trebuie să facă în departamentul său. Încerc, de asemenea, să fiu mai echilibrat decât eram în mandatul anterior, chiar dacă nu sunt exact așa cum mi-aș dori! Totuși, fac eforturi să-mi mențin echilibrul și să acumulez informații fără ca jucătorii să observe.

Mirel Rădoi
– Cum percepeți actualul campionat în comparație cu edițiile anterioare?
– Atât în acest sistem, cât și în general, nu au existat niciodată atât de multe echipe aproape de titlu. Îmi amintesc vremurile în care eram jucător, acolo unde erau Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, Timișoara, Vaslui… era o competiție puternică, dar nu erau atât de apropiate în termeni de punctaj. În prezent, oricine poate câștiga campionatul.
„Jucătorii noștri trebuie să-l protejeze pe Alexandru Mitriță!”
– Alex Mitriță a fost desemnat „Jucătorul lunii martie”. Este un jucător special, merită o atenție specială?
– Alex este un jucător cu adevărat special și sper să nu primească o atenție excesivă din partea adversarilor! Consider că succesul meu și al staff-ului se datorează în mare parte evoluțiilor sale. Mi-aș dori ca jucătorii noștri să conștientizeze acest lucru și să încerce să-l protejeze în timpul meciurilor. Este evident că, atunci când joacă împotriva Universității Craiova, adversarii se gândesc în primul rând la Alexandru Mitriță.

– La final, aș dori să transmiteți un mesaj suporterilor, subliniind că aveți nevoie de ei în aceste finale.
– În primul rând, mulțumiri fanilor care ne-au susținut! Atmosfera a fost fantastică, nu mă puteam face auzit cu jucătorii! Evident, fac apel la suporteri să rămână alături de băieți și de echipă, dar trebuie să și noi, prin jocul și rezultatele noastre, să-i aducem în număr cât mai mare la stadion.
La secțiunea „Antrenorul lunii”, Gazeta a nominalizat trei antrenori: Leo Grozavu (FC Botoșani), Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) și Vasile Miriuță (Poli Iași). Pe lista preliminară au mai figurat: Dan Petrescu (CFR Cluj) și Elias Charalambous (FCSB).
Procedura de vot pentru „Jucătorul lunii” și „Antrenorul lunii”
Algoritmul utilizat pentru determinarea câștigătorilor este destul de simplu. Redacția GSP face nominalizările, bazându-se pe statistici clare, apoi se votează în trei categorii: cititorii GSP.ro, jurnaliștii din redacție și cinci specialiști (foști fotbaliști sau antrenori importanți), care sunt diferiți de la o lună la alta. Primul clasat primește 5 puncte, locul 2 – 4 puncte, și așa mai departe. Votul redacției GSP are o valoare dublă.
CLASAMENT FINAL Antrenorul lunii martie 2025
1. Mirel Rădoi | 20p |
2. Leo Grozavu | 16p |
3. Vasile Miriuță | 9p |
CLASAMENT DETALIAT
Votul cititorilor
1. Mirel Rădoi | 5p |
2. Leo Grozavu | 4p |
3. Vasile Miriuță | 3p |
Votul jurnaliștilor GSP
1. Mirel Rădoi | 10p |
2. Leo Grozavu | 8p |
3. Vasile Miriuță | 6p |
Votul specialiștilor
1. Mirel Rădoi | 5p |
2. Leo Grozavu | 4p |