Sure! Here’s a rewritten version of your text, without links or author details:
CSM București a realizat transferul Cristinei Neagu în 2017, cu promisiunea de a câștiga trofeul Ligii Campionilor datorită abilităților sale remarcabile. Totuși, acest obiectiv nu a fost îndeplinit, iar echipa, finanțată de Primăria Capitalei cu un buget anual între 3,5 și 3,8 milioane de euro, a continuat să aducă dezamăgiri.
Deși pare incredibil, CSM a înregistrat a șaptea eliminare consecutivă în sferturile Ligii Campionilor, după confruntarea cu Esbjerg, în care a pierdut cu 52-55 la general. Această contraperformanță este cu atât mai semnificativă cu cât Cristina Neagu, având 36 de ani, se pregătește să se retragă la finalul acestui sezon.
Sport.ro a discutat cu veteranul Vasile Stîngă, o personalitate importantă în istoria handbalului românesc, pentru a înțelege motivele multiplelor eșecuri ale CSM-ului în competiția de elită.
Ați putea explica unde credeți că au greșit în confruntarea cu echipa daneză?
Vasile Stîngă: Meciurile cu Esbjerg au fost extrem de echilibrate. Factorul decisiv a fost arbitrajul. Esbjerg a beneficiat de două momente cheie în care arbitrii au luat decizii favorabile lor. Aceste momente au permis echipei daneze să se distanțeze și astfel s-a terminat meciul-retur. Nu putem spune că diferența a fost de valoare.
Totuși, CSM a investit în echipă, chiar dacă nu la cele mai înalte niveluri europene. Ar fi trebuit să câștige Liga Campionilor, măcar o dată, în ultimii șapte ani…
Da, au fost investiții considerabile, dar fără acestea nu ar fi ajuns nici măcar în această fază. Dacă ne raportăm la sezonul actual, având în vedere cum a jucat Esbjerg, CSM avea potențialul de a ajunge în Final Four. Asta ar fi eliminat discuțiile despre investiții și obiectivele ratate. E clar că în sportul de astăzi, fără fonduri, nu mai poți să progresezi. Mai ales că, dacă investești mai mult, îți crești șansele de succes. Achiziționând jucători calități, ai și mai multe oportunități pe plan internațional. Din păcate, noi ne confruntăm cu multe probleme.
La ce vă referiți?
România nu mai are influență în handbal! Nici la echipele de club, nici la cele naționale. Nu mai avem valoare și respectul față de noi s-a diminuat. CSM are, totuși, un buget decent și o echipă competitivă la nivel european. Prin rezultatele echipei, reușim să mai facem câteva apariții notabile.
Cu toate acestea, rezultatele obținute au avut un cost ridicat. CSM se apropie de un buget de 4 milioane de euro pe an…
Aceasta este o sumă specifică handbalului de înaltă performanță. Comparativ, bugetele marilor cluburi masculine ajung la 15, 16 sau 17 milioane de euro pe an. Dinamo, echipa masculină, dispune de un buget de 3-4 milioane, ceea ce este modest în raport cu standardele europene. Este imposibil să concurezi cu cluburile de top cu un asemenea buget. La echipele feminine, deși considerăm că bugetul CSM este mare, Giurgiu de exemplu, dispune de 5-6 milioane de euro annual, ceea ce le permite să atragă cele mai bune jucătoare din Norvegia și Danemarca, obținând astfel performanțe mai mari, cum ar fi înscrierea constantă în finalele Ligii Campionilor.
„Reistad poate câștiga Liga Campionilor singură“
Deci, în cazul CSM-ului, lipsa valorii a fost motivul pentru care nu au câștigat Liga Campionilor? Adică, n-au avut jucătoare suficient de talentate?
Nu, nu este vorba doar despre asta, ci și despre lipsa de șansă. CSM avea potențialul necesar în acest sezon pentru a ajunge în Final Four. Echipa s-a întărit considerabil în apărare, dar au fost privați de noroc. Aceasta a fost piedica lor…
Putem considera că ghinionul a influențat desfășurarea meciului cu Esbjerg? Totuși, CSM nu a reușit să se califice în Final Four din 2018, având șapte eliminări consecutive în sferturi. Ce le-a lipsit în acești ani?
În general, având în vedere bugetul CSM, ai fi așteptat o selecție mai bună. Este surprinzător că jucătoarele norvegiene nu aleg să vină în România.
Puteți oferi un exemplu concret?
Dacă aș fi fost la CSM, aș fi făcut tot posibilul să o aduc pe Reistad. Are 25 de ani și poate juca la cel mai înalt nivel următorii cinci ani. Vă asigur că poate câștiga singură Liga Campionilor! Cu toate acestea, CSM a avut o selecție deficitară în anii anteriori, ceea ce a dus la aceste rateuri. Anul acesta, echipa a arătat bine, dar din păcate, le-a lipsit norocul. Dacă ar fi știut ce îi așteaptă în returul cu Esbjerg, ar fi putut să mențină avansul de patru goluri din meciul tur. Poate astfel s-ar fi obținut un rezultat diferit…
„Neagu? O jucătoare de talia ei apare o dată la un secol…“
Când se va retrage Neagu, mai există șanse pentru câștigarea Ligii Campionilor? A fost adusă cu scopul de a câștiga acest trofeu, iar ratările au coincis cu prezența ei la CSM…
Așa cum am menționat, aducerea lui Reistad ar fi o mișcare extraordinară pentru CSM! În absența ei, va fi extrem de greu, pentru că trebuie să găsești un inter-stângă de un nivel similar lui Neagu, ceea ce este o provocare majoră. Revenim la discuția despre bani; trebuie să investești semnificativ pentru a atrage jucători de o asemenea valoare.
Se poate achiziționa valoare sportivă? Cât de des vom avea o jucătoare de talia Cristinei Neagu în handbalul românesc?
Jucătoare de valoarea Cristinei apar foarte rar, poate o dată la un secol. Fără ea, va fi o pierdere colosală pentru handbalul din România. Rar se mai naște o jucătoare de acea calibru. Foarte rar…