



Publicat pe 10 mai 2025, 21:31 / Actualizat pe 10 mai 2025, 21:34
Papa Leon al XIV-lea, ales joi, 8 mai, pentru a conduce Biserica Catolică, este entuziast în legătură cu mai multe sporturi, dar are o afinitate specială pentru tenis. Într-o zonă a Vaticanului, protejată de zidurile înalte ale cetății, se află un teren de tenis pe care Suveranul Pontif l-ar putea folosi pentru a-și perfecționa abilitățile.
La mijlocul acestei săptămâni, Roma și întreaga lume au sărbătorit alegerea noului papă, marcată de fumul alb care a ieșit din coșul Capelei Sixtine.

Papa Leon al XIV-lea, pasionat de tenis: „Abia aștept să revin pe teren”
Cardinalul american Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, a fost ales cu majoritate de voturi pentru a ocupa cea mai înaltă funcție din Biserica Catolică.
Cu studii în matematică și teologie, noul Suveran Pontif este, de asemenea, pasionat de sport. În ultimele zile, s-au vehiculat informații despre preferințele sale pentru fotbal american și baschet, dar tenisul rămâne sportul său favorit.
Înainte de a deveni cardinal, Prevost a petrecut mulți ani ca misionar în Peru, unde a răspândit Evanghelia și a găsit timp să joace tenis.
„Mă consider un jucător amator la tenis”, a declarat liderul Bisericii Catolice într-un interviu.
„De când am părăsit Peru, nu am avut prea multe ocazii să mă antrenez, așa că aștept cu nerăbdare să revin pe teren. Din păcate, slujba nu mi-a oferit prea mult timp liber pentru asta”, a adăugat el.
Primul teren de tenis din Vatican a fost construit în secolul al XVI-lea
Chiar dacă timpul liber va fi mai limitat, Papa Leon al XIV-lea are la dispoziție un teren de tenis în Vatican, situat în nord-estul enclavei, aproape de Muzeele Vaticane.
Imaginile din satelit arată terenul de tenis din Vatican în colțul intersecției Viale Vaticano – Via Leone IV. Fiind situat la înălțime, zidurile înalte nu oferă adăpost împotriva soarelui, dar un stejar oferă umbră pe partea sudică a terenului.

Terenul de tenis de la Vatican
Istoria tenisului în Vatican a început mult înainte de apariția Papei Leon al XIV-lea. Primul teren a fost construit în jumătatea secolului al XVI-lea, în timpul pontificatului lui Papa Iulius al III-lea.
Peste ani, un tablou realizat de Domenico Parasacchi în 1647 arată două persoane jucând tenis de o parte și de alta a unei fântâni. La mai bine de trei secole ulterior, Vaticanul a început să organizeze un turneu de tenis, numit „Turneul Prieteniei”.
Turneul Prieteniei și Vatican Open, competiții din secolul XX
Potrivit surselor, prima ediție a turneului a avut loc în 1977, după ce Grădinile Vaticanului au fost renovate. Primul titlu a fost câștigat de Giovanni Battista Re, actual decan al colegiului cardinalilor, responsabil de funeraliile Papei Francisc.
„Terenul unde au avut loc acele turnee există și acum, dar nu există cineva care să promoveze sportul activ în Vatican. O parte din teren este ocupată de corturi folosite pentru grădinărit. Renovările Muzeelor Vaticane au dus la pierderea spațiului dedicat sportului”, a declarat un fost arhiepiscop.
Adever, pe 10 decembrie 2007, acesta a fost numit de Papa Benedict al XVI-lea în România și Republica Moldova, unde a activat până în 2015. La 20 ianuarie 2017, monseniorul a primit Ordinul național al României ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.
Revenind la tenis, între 1981 și 1984, la Vatican s-au desfășurat turnee cu echipe de 4 jucători, iar în 1985 a avut loc prima competiție de simplu. Vatican Open a fost promovat de jucători legendari italieni.

Terenul de tenis de la Vatican
Angajamentul Papei Leon al XIV-lea: „Să dispar, ca să rămână Cristos”
După o pauză, turneele de tenis s-au reluat, grație inițiativei angajaților Muzeelor Vaticane. Rămâne de văzut dacă Papa Leon al XIV-lea va contribui la popularizarea sportului și dacă va apărea într-un turneu dedicat cardinalilor.
Totuși, cum și-a încheiat prima predică ca papă sugerează alte priorități.
Un angajament esențial pentru cei care activează în Biserică este să dispară, pentru ca să rămână Cristos. Să devină mici, pentru ca El să fie cunoscut și preamărit. Să se consume cu totul, pentru ca nimănui să nu-i lipsească ocazia de a-l cunoaște și de a-l iubi. Dumnezeu să-mi ofere acest har azi și întotdeauna, cu ajutorul Mariei, Maica Bisericii
– Papa Leon al XIV-lea

Papa Leon al XIV-lea