- Robert Tămîrjan este unul dintre sportivii români cu cele mai multe medalii. Anul acesta, el a câștigat al 15-lea titlu mondial la categoria Para, în cadrul competiției de Duatlon de Iarnă!
Pentru Robert, sportul a devenit un stil de viață. A început cu hocheiul pe gheață, apoi s-a dedicat ciclismului, pentru a descoperi în cele din urmă triatlonul și duatlonul de iarnă. La această ultimă disciplină, el își înfruntă adversarii cu succes.
„Anul acesta a început foarte bine, am reușit să câștig un titlu mondial. Este al 15-lea titlu mondial pe care îl obțin”, afirmă Robert Tămîrjan.
Robert a practicat hochei înainte de a se dedica ciclismului
Cariera sportivă a lui Robert își are rădăcinile în copilărie, când a practicat hochei pe gheață, sportul de tradiție în Miercurea Ciuc, orașul său natal.
„Înainte să încep ciclismul și triatlonul, am fost portar la hochei. Purtaam 30 de kilograme de echipament, așa că aveam mult de mișcat” – susține Robert Tămîrjan.
Robert a fost ciclist de performanță
Fiind fost ciclist de performanță, Robert consideră că unul dintre avantajele sale față de ceilalți sportivi este abilitatea de a se descurca excelent pe bicicleta în condiții de zăpadă.
„Mereu am avut o atracție pentru sporturile de iarnă și mă descurc foarte bine la ele. M-am perfecționat în schiul fond, iar abilitatea de a folosi bicicleta pe zăpadă îmi oferă un avantaj considerabil în fața concurenței. Mă antrenez intens pe zăpadă pe parcursul întregii ierni. Pe lângă Miercurea Ciuc, găsim zăpadă din abundență. În plus, fac ciclism de la 2012, la nivel profesionist, așa că am fost obișnuit cu aceste condiții înca din primul moment. Am experiență, inclusiv în a face oameni de zăpadă” – explică Robert Tămîrjan.
Anul acesta, Robert își va folosi timpul pentru a se pregăti pentru sezonul următor, deoarece în curând vor începe să se acumuleze punctele necesare pentru calificarea la Jocurile Paralimpice de la Los Angeles.
„Obiectivul meu este să mă calific la Jocurile Paralimpice din 2028, la Los Angeles. Pregătirile încep, dar punctele se obțin de anul viitor. Este un proces oarecum plictisitor, dar merită efortul” – adaugă Robert Tămîrjan.
Aspiratia de a se califica este menținută prin antrenamente zilnice.
„Am și zile mai ușoare, în care mă antrenez între una și două ore, dar am și zile cu 6-7 ore de muncă” – afirmă Robert Tămîrjan.
Respectă un ritual înainte de fiecare competiție
Toate medaliile câștigate de Robert au fost obținute prin muncă asiduă, dar și printr-un ritual pe care îl urmează cu strictețe înainte de fiecare competiție.
„Am un set de activități pe care le fac întotdeauna la fel, la aceeași oră, înainte de concurs. Se poate considera un fel de ritual, dar nu am superstiții” – povestește Robert Tămîrjan.
Având experiențe în diverse discipline, el poate face o comparație între sporturile individuale și cele de echipă.
„Într-o anumită măsură, este mai bine să fiu pe cont propriu, dar este și mai greu, pentru că nu am colegi care să mă ajute în cazul unei greșeli, cum s-ar întâmpla într-un sport de echipă” – concluzionează Robert Tămîrjan.
S-a născut cu semipareză pe partea dreaptă
Robert are o poveste de viață impresionantă!
„M-am născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă și am avut o copilărie plină de provocări, dedicată kinetoterapiei și fizioterapiei” – își amintește Robert Tămîrjan. Medicii i-au spus părinților că fiul lor va trebui să trăiască într-un scaun cu rotile.
„Din fericire, părinții mei m-au încurajat să fac sport, iar eu am reușit să progresez semnificativ, acum pot spune că am o viață normală. Am reușit să schimb cursul predicțiilor doctorilor” – spune Robert Tămîrjan.